Ne kérdezd, ki voltam

Karády Katalin: Ne kérdezd, ki voltam

Szerző: Kibelbeck Mara / 2016. október 26. szerda / SzubkultúraKönyvvilág   

Karády Katalin: Ne kérdezd ki voltam

„Ne kérdezd, ki voltam” – énekelte, búgta abban a régi filmben a titokzatos szépség, Karády Katalin, aki tudatosan próbálta életének bizonyos részeit homályban hagyni.

„Aki a sötétség éveit elfelejti, nem érdemli meg azt a napot, amely ma rásüt.”

Egy fájón búgó hang valahonnan az Égből. A szívre helyezett parázs pergő hamuja. Akinek lábánál a tenger álmodott. Dizőz és nemzeti intézmény: Karády Katalin.

Karády Katalin: Ne kérdezd, ki voltam – Egy díva emlékére„Lehet-e még újat mondani Karády Katalinról?” – veti fel a kérdést a Ne kérdezd ki voltam. Karády Katalin, a díva emlékére című kötet szerkesztője, Péter Zsolt. A Szépmíves Könyvek Képes emlékezet-sorozatában megjelenő, a kiadó eddig megjelent köteteihez külső és belső tartalomban, hangulatban és esztétikai élményben példásan igazodó könyv ízlésesen mutatja be a sztárt – minden sztárallűr nélkül.

A kor hazai szexszimbólumának számító színésznő tudatosan használta az „imázsépítést”, megjelenésével nagy feltünést keltett a magyar filmes világban. Ő volt a végzet titokzatos asszonya, a megközelíthetetlen díva. A hölgyek olyan frizurát akartak, mint az övé, olyan ruhákat, kiegészítőket kerestek a boltokban, mint amilyeneket ő viselt, és ott akartak golfozni, ahol ő sportolt. Karády maga volt a 20. század önálló, emancipált asszonya, aki reklámfogásnak sem volt utolsó. Azonban a könyvet lapozva hamar ráébredünk, hogy Karády folyamatosan azt az utat kereste, amelyben valóban megmutatkozhat, amelyben kiélheti színészi énjét.

1939-ben Hunyady Sándor a rá jellemző, kissé maliciózus hangnemben írja: „Nagyon szép, közismert meleg tyúk. Lehet, hogy sikere lesz, ha megtanul játszani.” Ugyanebben az évben Schöpflin Aladár a Nyugatban őszintén dicsérte: „Nagyon jó színpadi megjelenés, nyúlánk, elegáns alak, szép, meleg és kifejező hang a természetes adottságai. Játékával megmutatta, hogy nemcsak olyat tud adni, mint bármely más művésznő, hanem a magáéból, saját tulajdonából is van adni valója. Erről különösen a harmadik felvonásban győzött meg. Bizonyára gyökeret fog verni a színpadon, amely új drámai színésznőt nyer vele.”

S bár ellenlábasai felrótták neki, hogy kemény, férfias szépségű, megközelíthetetlen, mozgása, mint egy tramplié, azt senki sem vitatta, hogy „Karády Katalin volt a legelső modern sztár Magyarországon”.

Karády életének és pályafutásának hullámvölgyei, amelyek fotók, filmposzterek, idézetek, levelek, visszaemlékezések által kelnek életre minden nem rajongó számára is lenyűgöző és érdekes, kortörténeti információkkal szolgálhat, hát még egy rajongó számára.

Karády Katalin: Ne kérdezd, ki voltam – Egy díva emlékére

Olyan gyémántragyogású csillag volt, amit itthon és a halált süvöltő orosz hómezőn ugyanúgy látni lehetett. Mert a legszebb csók volt, amit meg nem adott az élet. Égve dobták el, mert mindig izzott valami jéghideg forrósággal. Nem volt jó színésznő, csupán elhitető színésznő volt. Szögletes mozgású, tündéri trampli. Mégis talán maga Ady Endre is beleszeretett volna. Dalaival az emberek szívét csókolta meg, hogy tovább tudjanak dobogni… A háta volt zseniális, ahogy elmenni tudott. Elvitte vállán az időt, a filmjeit, a legendáját… Az ítéletet, a rá mért titokzatos büntetést kutatta, a Labirintus bejáratát. A bűnös nő, aki elkárhozni nem tud, s ezért a férfiak végzetévé lesz. De ez a végzet mindig közös. Elment, elrohant, mert elégett a szíve. Játszott a történelemmel, játszott és énekelt. Majd odahagyott huszonvalahány filmet, sikert, álmokat, s egy elveszített háborút. Átkelt az óceánon, hogy kalaposnő legyen. 

„Ne kérdezd, ki voltam, / A csókodat én akartam, / ha majd egyszer megsokalltad, / azt mondom – agyő!” Lehullott a parázs a hamvadó cigarettavégről. Végigszívták. Ő vissza sem nézett, és nem mondhatta senki, hogy AGYŐ. (Mihalicza Tamás, 1990) 

Karády Katalin: Ne kérdezd, ki voltam

Karády Katalin: Ne kérdezd, ki voltam – Egy díva emlékére

A Szépmíves Könyvek és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tisztelettel meghívja Önt 2016. október 26-án 19:00 órára a budapesti Rózsavölgyi Szalon Arts & Caféba a Karády Katalin pályaképét összegfoglaló, Ne kérdezd, ki voltam című kötet bemutatójára a Rózsavölgyi Zeneműboltba. A könyv készítőivel és az est vendégeivel Nagy Ibolya, a Dankó Rádió műsorvezetője beszélget. Csákvári Géza, Gajdó Tamás és Péter Zsolt beszélgetőtársak mellett Gallusz Nikolett, a Madách Színház tagja és Kéménczy Antal zenei vezető közreműködik.

2016-11-17 10:31:28
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ