Ne kérdezd, ki voltam

Könyvkritika: Ne kérdezd, ki voltam - Karády Katalin, a díva emlékére (2016)

Méltó emlékezés egy régi nagy sztárra

írta: FilmBaráth

 

 

Filmsztár volt, egy igazi femme fatale, akit még sok-sok évitzeddel a fénykora után sem felejtett el az amúgy nagyon is hűtlen közönség. Ennek legfőbb oka egy, a hetvenes évek végén megjelent lemez volt, amelyet én is sokat hallgattam gyerekkoromban, akárcsak nagyszüleim rajongó szavait ifjúkoruk bálványáról. Nagyon szeretem a régi magyar filmeket, ezért sok alkotásban volt szerencsém látni Karády Katalint, akiről az a véleményem, hogy színésznőnek rendkívül halovány volt, de első osztályú énekesnő vált belőle az évek során, annak ellenére, hogy inkább az egyéniségével hódított, mint a tehetségével. Rendkívüli  életút volt az övé, amelyet még most, sok évvel a halála után is rengeteg titok övez. Nem ebből a szépen kivitelezett kiadványból fogjuk megfejteni ezeket a rejtélyeket, de arra kiváló választás, hogy tárgyilagos képet kapjunk a művésznő pályafutásáról, bulvármentesen, kellő tapintattal kezelve az emlékét, de nem elhallgatva a kínosabb részleteket sem.

A Szépmíves Kiadó egy nagyon friss szereplő a könyvpiacon, azzal a céllal jött létre, hogy közérthető, de mégis minőségi formában állítson emléket régi nagyjainknak, a  fennmaradt fotók és dokumentumok alapján közelebb hozza az olvasókhoz a közismert, de kicsit talán már elfelejtett főszereplőt. Nagyon kíváncsian vártam, hogy megjelenjenek az első könyvek a kiadó gondozásában, és némi hezitálás után Karády Katalinra esett a választásom. Nos, semmi újat nem tudtam meg a művésznőről, de egy jót nosztalgiáztam a könyvnek köszönhetően, és minden túlzástól és bulvártól mentesen teljes képet kaptam a szakmai és magánéletéről.

Az 1910-ben Kőbányán, szegény család hetedik gyermekeként született Kanczler Katalin valószínűleg sohasem gondolta volna, hogy ő lesz hazánk első igazi filmsztárja. Hamar férjhez ment és el is vált, színészetet tanult, majd Egyed Zoltánnak köszönhetően beindult a karrierje, a Halálos tavasz bemutatója után pedig hirtelen szupersztár lett belőle. Néhány év tündöklés adatott csak neki, de ez elég volt ahhoz, hogy legenda legyen (pláne, hogy volt olyan okos, hogy nem engedte, hogy a rajongók idősen lássák, így örökké szép és fiatal maradt az emlékeikben). A magánélete finoman szólva is viharos volt, nemcsak a férfiakat falta, hanem a nőket is, Újszászy Istvánnal, a magyar kémelhárítás vezetőjével folytatott viszonya nemcsak nagy port vert fel, de az életét is komolyan veszélyeztette, letartóztatta a Gestapó, kiverték az összes fogát, de szerencsére pár héten belül kiszabadult. A háború után nem volt szükség filmsztárokra, így elhagyta az országot, előbb Argentínában, majd New Yorkban élt, ahol kalapos szalonban dolgozott.

Rendkívül összetett személyiség volt, egyrészt imádott celebeskedni, másrészt pedig zsidókat mentett a háborúban, amelyért 2004-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igaza kitüntetésben részesítette. Nagyon mélyről jutott fel nagyon gyorsan túl magasra, ahonnan csak nagyot lehetett esni, mégis újra tudta kezdeni az életét. A pesti művészvilág sohasem fogadta be igazán, ahhoz nem volt elég tehetséges, de a közönség imádta. Jókor volt jó helyen, egy egészen más nőtípust testesített meg, mint a korábban megszokott édes kislányok, ő bizony egy igazi vamp volt, de a történelem átgyalogolt rajta, a csillogásról le kellett mondania, visszavonult a művészpályától, de itt maradtak a filmjei és a lemezei, amelyek megőrizték az utókornak búgó hangját és érzéki alakját.

karady2.jpgNem akart ez a gyorsan átlapozható könyv túl sokat, "csak" méltóképpen megemlékezni  a legendás díváról, és ezt a célt teljesítette is. Jól szerkesztett, igényes kidolgozású kötet, amely nem fekszi meg a gyomrot, semmi extrát nem tesz hozzá a Karády - mítoszhoz, pusztán tárgyilagosan összefoglalja mindazt, amit tudni lehet és érdemes róla, sok fotóval és eddig nem ismert magánlevéllel illusztrálva. Valódi időutazáson vehetünk részt a könyv segítségével, bepillantást nyerhetünk egy régen letűnt korba, figyelemmel kísérhetjük, hogyan működött a sztárcsináló gépezet anno, milyen ügyesen rejtették el a közönség elől a művésznő életének nem éppen szalonképes motívumait rajongói elől.

Minden különösebb intimpistáskodás nélkül megismerhetjük az embert a sztár mögött, aki ugyanolyan gyarló volt, mint bárki más, szerette a könnyű életet, de nem szállt el magától. Közben teljes pályaképet kapunk mind a színházi, mind a filmszerepekről, és természetesen a lemezekről is, a végén pedig kronologikus sorrendben megismerhetjük életének legfontosabb történéseit is. Pontosan azt kaptam ettől a könyvtől, amit vártam, egy hiteles életrajzot, amelyben a szakmai és magánélet egyaránt összefoglalásra kerül, amelyet bármikor elővehetek, ha utána akarok nézni valamelyik filmjének vagy általa énekelt dalnak. Nemcsak rajongóknak ajánlom, hanem mindenkinek, akit érdekel Karády Katalin nem hétköznapi személyisége. Szép, tartalmas könyv, amely méltó emléket állít egy dívának, akinek legendáján nem fog az idő.

8/10

2016-11-17 10:28:08
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ